Az originális gyógyszerfelfedezés mozgatói, kihívásai, feladatai.

Előadó: 
dr. Puskás László
Időpont: 
2017. február 21. (kedd) 19:00
Szervező: 
Varga Anikó Eszter

Jelenleg nincs az idős korral kapcsolatos neurodegeneratív betegségeket befolyásoló hatásos gyógyszer. Ez részben annak tudható be, hogy a gyógyszerfejlesztők nem ismerték fel, hogy a neurodegeneratív megbetegedések túlnyomó többsége a normális öregedés során felgyülemlő több toxikus behatásnak, a genetikai és környezeti kockázati tényezőknek az eredője miatt alakul ki.
Nem valószínű, hogy a jelenlegi egy-célpont megközelítés sikeres gyógyszert eredményezne, ezért a neurodegeneratív folyamatok kezelésében használható gyógyszerjelöltek azonosítását olyan fenotípusos szűrési rendszerekre kell alapozni, amelyek tükrözik az idősödő agy biológiáját, és amelyek nem egy, előre kiválasztott célponton működnek.
Az újabb típusú gyógyszer felfedezés megközelítési módszereiről, az Avidin Kft-ben zajló originális gyógyszerfelfedezési témákról számol be az előadás, és áttekintést ad egy saját, első sikeres klinikai fázist teljesítő programon keresztül a felfedezéstől a klinikai vizsgálatokig tartó feladatokról, kihívásokról, lehetőségekről.