Élelmiszerdivatok nyomában

Előadó: 
Kovács Lajos
Időpont: 
2014. április 1. (kedd) 19:00
Szervező: 
Kutus Bence

 

Az étkezési szokások a történelem során folyamatosan változnak. Ismeretes, hogy minél nagyobb egy család bevétele, jövedelmük annál kisebb hányadát költik élelmiszerre. A civilizációs szint emelkedésével a a fogyasztói kosár összetétele is folyamatosan változik: míg régebben az alapvető élelmiszerek (kenyér, hús, tejtermékek)  domináltak, azóta az előbbiek aránya fokozatosan csökkenő tendenciát mutat, előtérbe kerültek a gyümölcsök, zöldségek és a magas feldolgozottsági fokú élelmiszerek. Ugyanakkor ez a fejlett világban megfigyelhető jóléti állapot a növekvő élelmiszerárak mellett valószínűleg nem tartható fenn sokáig.

Az élelmiszerek termelése és a fogyasztókhoz juttatása sohasem csupán gazdasági kérdés volt, hanem politikai, érzelmi tényezők is szerepet játszottak. A minden korban jelenlevő élelmiszerhamisítás kérdése egyre erőteljesebben jelentkezik az élelmiszerláncok feldarabolódását eredményező globalizáció révén. Az előadás néhány nevezetes eset (a margarin, a teljes kiőrlésű pékáruk megjelenése, élelmiszerhamisítási botrányok) kapcsán elemzi ezt az összetett témakört.