A növényi ellenállóképesség feltárásának útjai a hagyományos mezőgazdasági kutatásban

Előadó: 
Majlath Imre
Időpont: 
2016. október 4. (kedd) 19:00
Szervező: 
Varga Anikó Eszter
 

 

Napjaink globális klímaváltozási folyamatai jelentős veszteségeket okoznak a mezőgazdasági termelés számára. A géntechnológiai eljárások megjelenése nagyban hozzájárult a környezeti kihívásokkal szemben fokozott ellenállósággal rendelkező növények létrehozásában, ugyanakkor hazánkban a géntechnológiai úton létrehozott növények termesztése jelenleg nem engedélyezett és a velük történő alapkutatás is meglehetősen korlátozott.

A fejér megyei Martonvásáron lévő MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetében mintegy 70 éve kezdődött és azóta is tartó, hagyományos nemesítési módszerekkel történő búza- és kukoricanemesítés dinamikusan fejlődő alapkutatási hátteret igényel. Ennek fontos része fitotron szabályozható klímákkal rendelkező növénynevelő egysége, amely a maga korában egyedülálló volt Közép-Európában.

Az előadás bemutatja a martonvásári kutatóintézetet, érinti egyes osztályok munkáját, végül részletesen kitér az előadó hideg-, szárazság- és fénystressz kutatásának területén elért eredményeire.