Tudomány, csajok, satöbbi

Előadó: 
Szigeti Fanni
Időpont: 
2014. május 6. (kedd) 19:00
Szervező: 
Kutus Bence


Az előadás során a Nők a Tudományban Egyesület által képviselt szemlélet kerül bemutatásra hazai és nemzetközi kontextusban is.

Az egyesület tagjai olyan világban szeretnének élni, amely egyformán integrálja és elismeri mindkét nem tudását a társadalmi és technológiai innováció folyamataiban. Az egyesület tevékeny részt kíván vállalni a társadalmi innováció azon hazai és nemzetközi folyamataiban, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy

1.      a tudomány és innováció közelebb kerüljön a társadalom egészéhez;

2.      minden fiatal tehetségének megfelelő életpályát választhasson;

3.   az esélyegyenlőség legyen alapvető és kikerülhetetlen értékmérő szempont a kutatás-fejlesztés és innováció valamennyi területén;

4.      megvalósuljon egy sokszínű, kiegyensúlyozott és innovatív kutató-fejlesztői társadalom.

A tudományos kutatás és innováció jelenleg Magyarországon kézzelfoghatatlan és távoli a széles társadalom számára. Segíteni kell, hogy a társadalom megismerje az ezeken a területeken dolgozó szakembereket, az általuk létrehozott, a gazdaság és a társadalom fellendülését szolgáló értékeket, és párbeszéd alakuljon ki a kutatók és a társadalom között. A nők által véghezvitt sikeres kutatások és innovációk sokszor rejtve maradnak, így kívánatos, hogy a nők tudományban és innovációban betöltött szerepe nagyobb nyilvánosságot és elismerést kapjon, továbbá, hogy a társadalom minél nagyobb része fogadja el, hogy a nők esélyegyenlősége – az élet valamennyi területén, így a tudományban is – nem csak női, hanem össztársadalmi és gazdasági érdek.

Az egyesület célja a fiatalok támogatása tehetségüknek megfelelő, versenyképes hivatás választásába, hogy így optimális utánpótlás álljon rendelkezésre a kutatói és mérnöki pályán. Ehhez fel kell kelteni a lányok érdeklődését az eddig „férfiasnak” tartott életpályák, szakmák iránt, bizonyítva, hogy ők is képesek és alkalmasak ezen hivatások betöltésére.

E cél elérése érdekében különböző szakmai és figyelemfelkeltő programokat valósít meg, melyekről szintén lesz szó az előadásban.