A zene ősnyelve

Előadó: 
Juhász Zoltán
Időpont: 
2014. március 11. (kedd) 19:00
Szervező: 
Kutus Bence

 

Az előadásban egy 36 nép zenéjére kiterjedő, számítógépes összehasonlító vizsgálat eddigi eredményeiről lesz szó. A rendszer a dallamvonalakat sokdimenziós vektorokkal ábrázolja, majd a hasonlókból automatikusan közös típusokat alkot egy öntanuló mesterséges intelligencia, az ún. önszervező térkép segítségével. A különböző nemzetek, régiók hasonló dallamtípusainak száma alapján eldönthető, hogy a zenei hasonlóságok tényleges kulturális kölcsönhatás eredményének tulajdoníthatók-e, vagy inkább független zenei fejlődés véletlen egybeeséseinek kell tekintenünk őket.

Az eredmények alapján átfogó képet kapunk a magyar népzene kapcsolatrendszeréről, mely jóval kiterjedtebbnek bizonyult, mint azt korábban feltételezni lehetett: a vizsgált kultúrák körében a Kárpát-medence és a Volga-vidék mellett kiterjed a kaukázusi, anatóliai, szicíliai, mongol, kínai, hanti, finn, norvég, dakota és andoki indián népek zenéjére is. Ez a kiterjedt kapcsolat-rendszer egyedülálló helyzetet biztosít a magyar népzenének Eurázsia zenei térképén.

A módszer segítségével kimutatható emellett a dallamtípusok egy olyan közös csoportja is, mely egyszerre van jelen a magyar, szlovák, kínai, mongol, Volga-vidéki, kaukázusi karacsáj, anatóliai török, dakota és szicíliai népzenében. A csoportot alkotó dallamok lényegében a magyar népzene nagy ambitusú ereszkedő típusaival egyeznek meg. Az eredményeket a számítógépes rendszer segítségével kiválogatott dallampárhuzamok szemléltetik.