Labdarúgás

Focicsapat

Focicsapatunk (Namiújság Gondnokúr?) története

Az Eötvös Kollégium focicsapata a „Namiújság Gondnokúr?” 1997-ben alakult, amikorbeköltöztem a Kollégiumba, és egyből be is neveztünk a JATE-bajnokságba, ami akkor még az Ady-téri sportpályákon zajlott. A még kissé kialakulatlan csapattal az első meccsünket el is veszítettük 11-3-ra. Néhány percet késtem, mire odaértem már 5-0 volt az ellenfélnek.

Később több jó játékos is a kollégiumba költözött és lassan összeállt egy ütőképes gárda ('99 körül). Stabil védekezésből indított gyors kontrajátékunk két ligagyőzelmet hozott. Ebben az időszakban minden mérkőzés után „taktikai értékelést” tartottunk a Vízmű Klubban. Ezután a csapatból többen kijárták az egyetemet, így a ligagyőzelmek is elmaradtak, bár általában azért az élmezőnyben voltunk.

Néhány évet kellett várni a második „aranykorra”. Az újabbkori Namiújság erőssége a rögzített játékhelyzetekből (bedobás, szöglet) kialakított helyzetek kihasználása. Rendszeresen indultunk téli teremtornákon is, döntősök voltunk a Don Bosco-kupán. A csapat neve a „Na mi újság, Wágner úr?”-ra rímel, és a Kollégium egyik régi - legendásan népszerűtlen - gondnokáról kapta a nevét. Emlékeim szerint a név Farkas Péter akkori Kollégiumi Bizottság titkárának az ötlete volt. Csapatunk logóját, amelyet a mezen is szerepel, Kotnyek Flóra tervezte.

A Namiújság Gondnokúr? ötszörös ligagyőztes (legutóbbival) játékosainak (nem teljes) listája: Bitai Tamás, Csákó Tamás, Csősz László, Dörnyei Ágnes, Erős Gábor, Farkas Péter, Frederick Figuereido, Gáspár András, Győrffy Lajos, Gyulai József, Hamvas Endre, Hatvani Lóránt, Kis-Katos Krisztina, Kis-Molnár Csaba, Kiss Attila, Kiss Richárd, Kohári István, Komlósi Gergő, Kovács Ferenc, Krasznai Gergely, Labancz István, Magyar Béla, Nemesi Attila László, Pap József, Pardi Norbert, Röst Gergely, Sarlós Ferenc, Straub Péter, Szalai Tamás, Szeverényi Sándor, Törőcsik István, Varga-Orvos Zoltán, Zádori Dénes.

Szerző: Röst Gergely, a szegedi Eötvös Loránd Kollégium volt szeniora (SZTE, Bolyai Intézet)

A Kollégium focicsapata („Namiújság gondnokúr”) a hagyományoknak megfelelően minden félévben részt vesz a kispályás JATE bajnokság valamelyik ligájának küzdelmeiben (néha még egy-egy egyszeri rendezésű kupán is képviseli a Kollégiumot). Minden héten egy mérkőzésre kerül sor, ahova szívesen várjuk a szurkolókat. A csapat pedig szívesen látja soraiban a focizni szerető és/vagy tudó kollégistákat. A csapat elsősorban a jókedv és a csoportos sportolás élménye miatt játszik, ennek megfelelően választ a maga erősségének megfelelő ligát. Sok félévben okozott gondot a játékosok egyéb elfoglaltsága, amelyet leginkább úgy lehet megoldani, ha a csapattagok – miután órarendjüket és egyéb stabil elfoglaltságaikat a félévre betáblázták – összeülnek. Erre tipikusan a második tanítási héten szokott sor kerülni. Ezután kérik a JATE bajnokság szervezőit, hogy a megbeszélt időpontban írják ki a mérkőzéseket. A csapatnak saját meze van, amely a csapat tagjait megilleti.

A csapat eddigi eredményeit a JATE bajnokság honlapján megtaláljátok: http://www.jatebajnoksag.hu-n, illetve itt olvashatjátok el:

SZTE Kollégiumok Kupája, III. hely
A csapat tagjai:
Csuma-Kovács Ádám
Győrfi Lajos
Kiss Tamás
Sebestyén Edmond
Tekeli Tamás
Torma Gábor
Tóth Gábor

 

Egyéb

A 2003-ban vásárolt csocsóasztal – külön szobába állítva – igazi közösséget kovácsolt. Olyanok értek el benne sikereket, akik előtte csak a tudomány területén vallhatták magukat annak. Arról nem is beszélve, hogy a mikulás és farsangi rendezvény alkalmával helyi versenyt is rendezünk. Ugyanezt lehet elmondani az asztaliteniszezésről is, amely nagytermünk és ping-pong asztalunk adta lehetőség. Szakkollégiumunk uszoda- és fallabda bérleteket vásárol, kondícionáló termet tart fent, és helyet ad egy jógacsoport foglalkozása számára.

 

Kontakt: Tanner Norman